KOOPstart

De Smartwoningen in Reehof worden KOOPstart aangeboden. KOOPstart is ontwikkeld om starters en doorstromers vanuit huurwoningen meer kans te geven op een eigen koopwoning. Om de doelgroep te bedienen geldt er een zelfbewoningsplicht (je dient er zelf te wonen en mag de woning niet verhuren) en er geldt een inkomensgrens: maximaal gezamenlijk bruto jaarinkomen van € 65.500,-. Voor een koper die alleen koopt is die grens € 55.500,-.

KOOPstart: hoe werkt het?

Bij aankoop van een woning betaal je bij aankoop 10% tot 20% minder (uitgestelde betaling) dan de huidige taxatiewaarde. De hypotheek- en maandlasten (= woonlasten) zijn dan lager doordat je 10% tot 30% minder hoeft te financieren.

Je wordt volledig eigenaar van de woning en de hypotheekrente is aftrekbaar. Mooi toch?! De woning is te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je kunt de woning later gewoon vrij op de markt verkopen en de winst uit de waardestijging of het verlies bij waardedaling wordt dan gedeeld met Timpaan. Zo brengt KOOPstart in samenwerking met Timpaan de woonlasten voor de jongere kopers substantieel omlaag en betaalbaar wonen binnen handbereik. Dit past perfect bij de missie van Timpaan: wij geloven dat wonen naar je zin bijdraagt aan de kwaliteit van leven en dat iedereen in onze maatschappij daar recht op heeft.

Om er voor te zorgen dat starters een eerlijke kans krijgen, wordt er in de koopovereenkomsten een zelfbewoningsplicht opgenomen, dit betekent dat de woningen niet gekocht kunnen worden om onder te verhuren. Wij vragen daarom een bewijs van inschrijving door middel van bewijsstuk uittreksel GBA binnen de gemeente Culemborg.

KOOPstart in het kort

  • Je betaalt bij aankoop een lagere VON prijs, je krijgt een koperskorting (uitgestelde betaling). Deze betaal je terug bij verkoop of middels tussentijds afrekenen.
  • Jouw hypotheek en maandlasten zijn lager doordat je minder hoeft te financieren.
  • Je wordt volledig eigenaar van de woning en de hypotheekrente is aftrekbaar.
  • De woning is te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Nog niet alle hypotheekbanken verstrekken hypotheken met KOOPstart, maar dat kan in elk geval bij Rabobank, ABN AMRO, Florius, Delta Lloyd, ASR, Allianz, Argenta, NIBC Direct en Lloyds Bank.
  • Je kunt de woning later op de vrije markt tegen de waarde op dat moment verkopen.
  • Je dient de woning zelf te gaan bewonen (zelfbewoningsplicht).
  • Je kunt de korting ook tussentijds afrekenen mocht je daar interesse in hebben.
  • We delen de winst uit de waardestijging of het verlies bij waardedaling.

Inkomenseisen

Om ervoor te zorgen dat de woningen ook echt bij de KOOPstarters terecht komen, hanteren wij voor de inschrijving inkomenseisen. Wij stellen een verdeling van inkomenseisen voor als onderstaand weergegeven: Smart woning 68m² á € 240.000,- inkomenseisen voor een alleenstaande van maximaal €55.500 bruto per jaar en €65.500,- voor tweeverdieners. Wanneer je je inschrijft voor (één van) deze woningen verklaar je dat het gezamenlijk bruto jaarinkomen van 2019 niet boven die bepaalde grens zit. Op het moment dat de woningen definitief worden toegewezen, wordt het inkomen gecontroleerd en dien je de volgende documenten aan te leveren:

  • IB60 formulier van de belastingdienst (op te vragen bij de belastingdienst via 0800-0543, houd je Burgerservicenummer (BSN) bij de hand).

Financieringsverklaring

Wanneer je je inschrijft voor een Smartwoning (16 Smartwoningen) in Reehof, dan dien je een financieringsverklaring te overleggen. Op die manier weten wij dat je in staat bent om aan de gevraagde financiële eisen te voldoen. Om teleurstelling te voorkomen is het daarom belangrijk dat geïnteresseerden die zich inschrijven goed op de hoogte zijn van hun financiële mogelijkheden. Wanneer alle kopers de zekerheid hebben van een financieringsverklaring, is de kans groter dat het project sneller verkocht is en er gestart kan worden met de bouw!

Vrijblijvend financieel advies op maat

Weten of de woning van jouw voorkeur binnen de financiële mogelijk­heden ligt?

Geïnteresseerden kunnen een vrijblijvende afspraak (van circa 30 minuten) inplannen bij de Rabobank via deze link. Na afloop krijg je het 'Rabobank Oriëntatierapport', als PDF-document. Dit document dien je, wanneer de verkoop gestart is, up te loaden bij het inschrijfformulier. De Rabobank is samenwerkend partner bij het project Smartwoningen-Reehof. Dit maakt dat zij volledig op de hoogte zijn van het project, de verschillende woningen én de bijbehorende financieringsmogelijkheden. Het is niet verplicht om de check bij de Rabobank te doen, maar wel makkelijk en snel. Een financieringsverklaring dient ten alle tijden door een erkend financieel adviseur gedaan te worden.

Klik op deze link om een financieringsverklaring aan te vragen. Hiervoor plant de Rabobank graag een online of telefonisch gesprek in met jou. Na het invullen van jouw gegevens streven we ernaar je binnen 24 uur te bellen om een afspraak in te plannen voor deze financieringsverklaring.

We helpen je graag verder

Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek en een financieringsverklaring. Bas Lanser, Stefan Klever of een andere collega helpt je er graag mee!

 

 

Bas Lanser
Stefan Klever